top of page
Terapialiikunta

Terapialiikunta auttaa parantamaan toimintakykyä ja lievittämään kipuja

F1B7DDDC-497F-419D-9523-4858DDD2BC21.jpe
sali_panorama2.jpeg

Keho herää asteittain liikkumaan. Alkulämmittelyn myötä keho valmistautuu tekemään haastavampia ja enemmän voimaa vaativia liikkeitä. Syke lähtee kohoamaan ja veri kiertää lihaksissa. Käymme alkulämmittelyssä läpi kaikki kehon isoimmat lihakset. Alkulämmittely auttaa myös valmistautumaan henkisesti alkavaan harjoitukseen.

Alkulämmittely tuo hien pintaan. Liikkeet ovat helppoja oppia, ja ne tehdään seisten ilman laitteita tai painoja. Alkulämmittelyn aikana henkilö voi kuunnella kehoaan. Näin hän oppii tunnistamaan etukäteen kuinka rankkaa rasitusta hänen kehonsa minäkin päivänä sietää.

Venyttely
Alkulämmittely

Kehoa voi vahvistaa sekä kehon painolla tehtävillä harjoituksilla, kuin myös painoja käyttämällä. Aloitamme kehon vahvistamisen hyödyntämällä niitä liikkeitä, joita ihminen arjessa eniten käyttää ja tarvitsee. Tällä tavalla myös rollaattorilla liikkuvat tai kepin kanssa kävelevät henkilöt pystyvät tekemään heti kaikkia liikkeitä omalla tasollaan. Samalla liikkeemme ovat haastavia myös hyväkuntoisille, ja jokainen voi tehdä niitä oman sen hetkisen tilanteensa mukaan.

 

Vahvistavissa harjoituksissa käytämme apuna puomia, joka antaa tukea tasapainolle, sekä erilaisia painoja, kuten palloja ja kahvakuulia. Hyödynnämme myös tuoleja joissakin liikkeissä.

Venyttely on hyvä tilaisuus opetella kuinka kivulias ja jännittynyt lihas päästetään rennoksi. Rentouttaminen on opeteltava taito, jonka opettelu auttaa sinua kipujen ja kireiden lihasten  kanssa. Opetamme kaikki tärkeimmät venytykset, sekä eri tapoja rentoutua venytyksen aikana. Alussa on tärkeää oppia oikea tekniikka, että saa venytyksen kohdistumaan oikealle alueelle. 

Venytykset tehdään seisten ja tuolilla istuen. Kello 17 ryhmässä teemme venytyksiä myös lattialla.

Venyttelyn aikana henkilö oppii tunnistamaan mitä kipu ja jännitys saavat aikaan kehossa. Ohjaamme myös venyttämään tarpeeksi rauhallisesti kehoa kuunnellen, sillä osa ihmisistä käyttää helposti alussa liikaa voimaa.

CE048293-D79F-488F-BE2A-C53F76BDC21E.jpe
B9C46274-E73D-44B5-AB9D-5386043BE964.jpe
Vahvistavat harjoitukset
Alkulammittely
Venyttely
Vahvistavat harjoitukset
Rentoutuminen&hengittäminen
Rentoutuminen ja hengittäminen
18215FCB-AF72-47A9-9FD4-ACB5180293F0.jpe
5E665313-B5F7-4F31-ACEA-D9282C7DB06A.jpe
Tietoisuustaito harjoitukset
Tasapaino harjoitukset

Monet epämiellyttävät tuntemukset aiheuttavat ihmisessä vastahakoisuutta, joka saa kehon jännittymään itsestään. Kipu on myös yksi tyypillinen tekijä, joka aiheuttaa voimakasta jännittämistä. Jossakin liikkeessä tuleva voimakas kipu voi saada hengityksen salpautumaan hetkeksi. Erilaisilla hengitys ja rentoutumis tekniikoilla voi helpottaa monia näistä kipujen tuomista lisärasitteista.

 

 Opetamme tunnilla sekä lihasten jännittämistä, että niiden rentouttamista. Henkilö oppii myös huomaamaan ja päästämään irti jännityksistä, joita hän ei aiemmin huomannut. Opettamamme hengitystekniikat toimivat monissa tilanteissa, oli kyse sitten kehon rauhoittamisesta tai siitä, että henkilö tarvitsee lisää voimaa ja energiaa suuren rasituksen edessä. Ne auttavat myös kivun lievittämisessä.

Opetamme kehon kuuntelemista.  Keho viestii paljon asioita, jotka voivat jäädä henkilöltä huomaamatta, kunnes ne lopulta tulevat tietoisuuteen voimakkaana oireiluna. Kehon viestien kuuleminen on siis avuksi. Samoin kyky ohjata omaa tarkkaavaisuutta on avuksi sekä niille, joiden on vaikea kuunnella kehoaan, kuten myös henkilöille, joiden on vaikea keskittyä mihinkään muuhun, koska heidän kehojensa viestit ovat aina niin voimakkaasti läsnä

 

Tietoisuustaito harjoitukset auttavat myös hyväksymään kehosta tulevia viestejä, ja vaikuttamaan siihen kuinka paljon vastahakoisuutta ja jännitystä ne aiheuttavat. 

Harjoittelu on suunniteltu niin, että se kehittää myös tasapainoa ja kehonhallintaa. Kehon asennon ja liikkeen hallinnassa korostuvat oman kehon kuunteleminen ja rentous. Tästä syystä teemme uusia liikkeitä hyvin rauhallisella temmolla ja otteella. Tasapaino ja kehonhallinta vapauttavat vanhankin liikkumaan ja lähtemään liikkeelle. 

 

Monia arjessa haastavia liikkeitä on helpompi ja turvallisempi harjoitella ohjatusti, liikkeisiin keskittyen. Teemme useita erilaisia tasapainoa ja kehonhallintaa kehittäviä harjoituksia.

Tietoisuustaito
Tasapainoharjoitukset
bottom of page